Hyrmodell - elbilsladdning

Vi hoppas på beslut kring detta på Extrastämman torsdag 16/11 kl 18.00 (ni har alla fått kallelse i era brevlådor).

Vi har tillsammans med Elaway tagit fram en hyresmodell som innebär att de tar investeringen i infrastrukturen och medlemmarna hyr elbilsladdning av dom – vilket skapar en kostnadseffektiv och flexibel lösning för vår förening. Dessutom – föreningen kan när som helst köpa ut infrastrukturen till aktuellt värde om ex.vis lagar/förutsättningar ändras i framtiden (värdet skrivs ner med 5% per år).


https://elaway.io

För dig som användare/intressent
För den som lämnar in sitt intresse att vara med så finns mycket attraktivt alternativ direkt från början – oavsett om du har elbil nu eller inte:

Erbjudande från Elaway

Hur fungerar detta?

Elaway
finansierar elnätet och ansvarar för arbetet med uppsättning av nytt nät för elbilsladdning, kablar, lastbalanserare, markskåp, står för kundservice, personlig tagg, app för schemaläggning, administration och fakturering. Nätet för elbilsladdning installeras i våra garage och de tar alltså den initiala investeringen kring utbyggnad av infrastrukturen till samtliga garage! Föreningen har alltså ingen initial investeringskostnad.

Ovanstående "påslag" är en uppskattning och troligen nära sanningen

Föreningen
Föreningen har därför inga direkta kostnader, utan det är alla som köper eller hyr laddare som betalar de kostnader som finns - dels för ”infrastrukturen” som täcks av abonnemangskostnaden till Elaway och dels kostnaden för den utökade effekten (TEAB) som täcks av ett ”påslag” på kWh-priset. Detta påslag täcker alltså årsavgift, överföringsavgift samt skatter och moms. Det är styrelsen som utifrån faktiska kostnader sätter "påslaget" och delger detta till Elaway för fakturering. Påslaget skickas sedan till föreningen för betalning till Trollhättan Energi.

Det gör också att det är helt ”demokratiskt” och enbart de som laddar som betalar för alla kostnader för infrastruktur och utökad effekt.

Elavtal, tim- eller fastpris
Styrelsen rekommenderar att vi tecknar ett ”tim-avtal” (s.k Spotpris) för att undvika hamna i dyra och/eller ofördelaktiga avtal. I stället kan varje användare utifrån prisnivå bestämma när och hur man vill ladda.

Återköpsklausul
Ingen vet hur eller om regler för Samfälligheter ändras i framtiden, men en bra sak i denna modellen är att det finns en möjlighet att "köpa ut" nätet i framtiden. Hyresavtalet är på 10 år och investeringen (Elaway) skrivs ner med 5% per år, och vi kan när som helst vilja att köpa ut nätet och äga det själv. Eller förlänga avtalet och fortsätta i en hyrmodell.

Detta är en mycket fördelaktig modell som också gör att vi som samfällighet snabbt kan lösa problemet med elbilsladdning utan att påverkas av de lagar som finns och den tröga byråkratin som finns kring "ändring av förvaltning". Med denna modell är det inte föreningen som äger nätet och vi kan dessutom "spara pengar" till andra, större och mer krävande investeringar som kommer inom några år.

Vi hoppas på positivt beslut vid Extrastämman torsdag 16/11 kl 18.00 (Se egen kallelse)

 

We use cookies
Vi gillar kakor! Och några är helt enkelt nödvändiga för att du skall få ett bra besök hos oss och få en bra upplevelse. Du bestämmer själv om de också "gillar kakor" - men om de tackar nej/nekar så kommer du kanske inte kunna nyttja alla funktioner.